Alingsås Tidning: "Moa Lignell har inte bråttom"

Foto: MIKEY LENNARTSSON

 

Efter två års låtskrivande känner sig Moa Lignell redo för att spela in uppföljaren till debutskivan Different Path.
– Nu när låtarna är färdigskrivna känner jag mig som en pensionär. Ute och går med hunden på dagarna, säger hon.

För att parafrasera August Strindberg: Moa Lignell kom som ett yrväder en septemberafton med en gitarr i ett axelband om halsen. Med dreadlocks, en blå skjorta, svarta converse och en briljant röst charmade hon tv-tittarna 2011. Egenskrivna When I Held Ya blev en Youtube-hit med över en miljon visningar och debutalbumet släpptes under hösten 2012.

Två år senare berättar hon att låtarna till uppföljaren är färdiga.
– Jag har skrivit tjugo låtar och känner att jag har tillräckligt med material för nästa platta, säger hon.

Första albumet, Different Path, beskriver hon som spretigare än uppföljaren. De nya låtarna har hennes gitarrplock som gemensam grund.
– Jag har utvecklats i mitt låtskrivande, blivit bättre på gitarr. Allt har fallit på plats, jag känner mig fri, och har haft alla redskap som jag behövt.

Skivbolaget Universal har gett henne fria händer med de nya låtarna. I början fick hon samtal från Universal om att skriva snabbare, men skivbolaget gick med på att det skulle få ta tid att göra klart nästa album. Två av låtarna är färdiginspelade. Producenten Tobias Fröberg kommer med stor sannolikhet bistå med inspelningshjälp. Låtskrivandet har hon dock tagit hand om på egen hand.

– Tidigare spelade jag tennis. Där satte vi upp mål med sporten. Det har jag tagit med in i musiken. Målet med den här skivan var att göra så mycket som möjligt själv. Jag spelar allt utom trummor och bas – till och med hammondorgel.

Moa Lignell berättar att en låtidé oftast börjar med att hon klinkar på gitarren.
– Utmaningen med låtskrivandet är att inte fastna i gamla ackordgångar. Jag försöker alltid att spela en konstig ackordgång som jag inte spelat förut. Sen nynnar jag fram en melodi med blaj-engelska. Ofta innehåller låtsastexten ett par ord som jag sedan bygger resten av låten kring, säger hon.

Många artister pratar om den svåra andra skivan. Att arbetet är förknippat med prestationsångest och kramp för att kunna överträffa debuten. Så känner inte hon.
– Visst kan det vara jobbigt med pressen att man måste skriva en radiohit, men jag tänker inte på om albumet ska sälja eller inte. Jag tänker mer att: de här låtarna älskar jag, att jag kan stå för dem.

Den nya skivan beskriver hon som nostalgisk. Hon har lyssnat mycket på Joshua Radin och James Morrison – artister som betydde mycket för henne när hon var yngre. Hennes skrivande har också påverkats av förra årets tragiska händelse i familjen.
– Min pappa gick bort i våras, och det fick mig att tänka väldigt mycket på livet. Vi stöttade varandra inom familjen, det betydde mycket. Den nya skivan har en allvarlig sida. Låtarna är ärliga, fina, avslappnade. Men några av dem sticker ut och är fulla av kämpaglöd, säger hon.

Något datum är inte bestämt för släppet av albumet. Moa Lignell skyndar långsamt – och trivs bäst med det. I framtiden hoppas hon kunna starta eget skivbolag och skriva till andra artister.

– Det skulle vara väldigt befriande att skriva åt andra. Att slippa tänka på att man själv ska stå för det. Nån gång i framtiden vill jag också starta eget bolag – att ha full kontroll över min musik är målet. Men det blir efter att jag tjänat mina första trettio miljoner, säger hon och skrattar.

Christoffer Hiding

 

http://www.alingsastidning.se/2014/12/moa-lignell-har-inte-brattom/


Teaser på en ny låt

 

Moa Lignell från studion


Time After Time

Till nästa skiva kan vi njuta av den här covern!

Read Moa Lignell Daily in English.
Moa Lignell, 21 år, kommer från Alingsås och deltog i Idol 2011. Hennes genombrottslåt "When I Held Ya" har haft succeé med över en miljon views och sålde Guld, Platina och Platina x2. Debutskivan "Different Path" debuterade som #2 på Sverigetopplistan.

Just nu aktuell med hennes andra album "Ladies' Man".

Design gjord avAmanda.
RSS 2.0